Mariabilder

Mariagestalten speglad i olika konstnärliga uttryck

Vår nya föreställning hämtar sin inspiration från den fantastiska skatten med Maria-musik och spänner musikaliskt över ett fält från medeltid till nutid. Vi vill, med hjälp av noggrant utvalda delar ur denna musikaliska källa, belysa Maria-gestalten ur olika perspektiv och, genom så skilda konstnärliga uttryck som sång, orgelmusik, dans och recitation, problematisera och fokusera kyrkans olika Maria-bilder.

Himlarnas drottning, Barmhärtighetens moder eller Morgonstjärnan har genom olika tider fått representera Maria i såväl sånger som litteratur. Orgeln som symbol för makt och väldighet kontrasterar starkt mot den gängse Maria-bilden av Herrens ödmjuka tjänarinna, som kyrkan oftast har valt att presentera. Vi vill med sång, orgel, recitation och dans belysa olikheterna och kontrasterna i den symbolvärld som omger Maria. Det är vår förhoppning att denna föreställning ska få återspegla något av den enorma rikedom som finns i Maria-musiken genom alla tider.

Medverkande:
Helena Ek, sång
Anna Westberg, dans
Johannes Landgren, orgel
Svante Grogarn, regi

Kontakt:
Helena Ek, 0703-396417
Johannes Landgren, 031-276992

Ljudspår

- Kristallen den fina
- O Florens Rosa

(båda filerna är i MP3-format, 192 kbps, och kan laddas ner genom att högerklicka på länkarna ovan)

Om de medverkande

Helena Ek, sopran, är utbildad vid Göteborgs Musikhögskola. Hon har en bred repertoar som bl a innehåller tidig musik, folkmusik och nutida repertoar. Nyligen var hon solist i Karin Rehnqvists "Till ängeln med de brinnande händerna" som uppfördes vid Nordiska Musikdagarna 2007. Hon har har även varit solist vid ett flertal tillfällen i den nyskrivna Markuspassionen av Fredrik Sixten.Inom området tidig musik ger Helena Ek kontinuerligt konserter med lutenisten Jakob Lindberg, med vilken hon bl a har genomfört en turné i Japan. Under ledning av dirigenten och lutenisten Stephen Stubbs har hon konserterat vid festivaler i Tyskland samt förra året i ett projekt med Holland Baroque Society med konserter i bl a Concertgebouw i Amsterdam. Hon har samarbetat med barockensemblen Corona Artis, bl a i ett projekt med gambisten Wieland Kuijken. Förutom samarbete med svenska barockensembler som Svenska Barockorkestern och Stockholms Barockensemble har Helena också sjungit med Arte dei Suonatori samt med Norsk Barockorkester. Helena Ek har medverkat i flera barockoperor och gjorde sin debut 1997 på Drottningholms Slottsteater. Hennes konstnärliga verksamhet innefattar även ett mycket omfattande turnerande, bl.a. i England, Japan, Schweiz, Tyskland, Italien och Polen. Helena har vid ett antal tillfällen medverkat i TVoch radio och har spelat in flera skivor med renässans och barockmusik bl a i England för Sony Classical och Virgin Classics. På skivmärket Musica Rediviva gav hon förra året ut skivan "Maria" med medeltida sånger och svensk folkmusik.

Johannes Landgren, orgel, är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, där han tog kyrkomusikerexamen 1985, solistdiplom 1987 samt körpedagogexamen 1990. I maj 1997 disputerade han på en avhandling om den tjeckiske kompositören Petr Ebens orgelmusik. Johannes har under senare år varit aktiv som orgellärare vid Musikhögskolan i Göteborg samt som frilansande dirigent och organist. För närvarande bedriver han postdoktoral forskningsverksamhet vid den Konstnärliga Fakulteten vid Göteborgs Universitet samt frilansar som organist och dirigent. Som kördirigent och orgelsolist har han haft stora internationella framgångar vid tävlingar och festivaler, bland annat vid Prags internationella kördagar 1994 med Varbergs Kammarkör. Johannes har, som dirigent och som organist, medverkat vid inspelningar för radio och TV runtom i Europa. Hans över trettio CD-produktioner innefattar såväl renässans och barockmusik som nutida musik av den tjeckiske tonsättaren Petr Eben. Tillsammans med altsaxofonisten Håkan Lewin har han turnerat i USA, Sydeuropa, Baltikum, Skandinavien, Ryssland m.m. De har spelat in 5 CD-skivor tillsammans samt medverkat i TV o radio såväl i Sverige som utomlands.

Anna Westberg, dans, är sedan 1989 frilansande dansare med Göteborg som bas. Hon har en klassisk balettutbildning från Stora Teaterns Balettelevskola i Göteborg samt Svenska Balettskolan i Stockholm, med vidare studier i nutida dans, improvisation och releasetekniker från bl.a. Amsterdam och New York. Anna Westberg startade 1992 gruppen Floke, som använder sig av improvisation som sceniskt uttryck. Hon har sedan 1990 samarbetat med koreografen Gunilla Witt och setts som solist i tio av hennes verk med feministiska förtecken, senast som Karin Boye i "Karins krig" 2007. Med Witt har hon också gästspelat i Kina och Mexiko. Anna har arbetat vid scenen Atalante i Göteborg bl a med koreograferna Gun Lund och Eva Ingemarsson samt musiker Niklas Rydén och även varit knuten till Regionteater Väst i Borås (f.d. Älvsborgsteatern) och turnerat med barn och ungdomsföreställningar i Västra Götalandsregionen. Senast i föreställningen "Vilket ben" i regi av Lars Melin och med texter av Lina Ekdahl. Pågående samarbeten är bl a Skogspunk, tillsammans med konstnären och dansaren Lisa L Petersson, som fokuserar på dans med ett starkt bildspråk, kostymer och masker, ofta presenterat i udda miljöer. Anna Westberg utgör tillsammans med kontrabasisten Nina de Heney en improvisationsduo, som tilldelats Sten A Olssons Stiftelses stipendium för år 2007.